KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Rulandské šedé [ Vinařství ]

Rulandské šedé

Bílá odrůda

Charakteristika odrůdy:
Rulandské šedé je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo v Burgunsku ve 14. století, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. V německu odrůdu rozšiřoval obchodník pa Ruland a nese tam po něm, stejně jako u nás jeho jméno.

Je středního růstu, má řidší olistění a dřevo vyzrává dobře. Odolnost proti mrazu je dobrá, bývá poněkud odolnější proti suchu. Hrozen je malý, většinou pevný, bobule malé s modrošedou slupkou. Hrozny se musejí rychle zpracovat, aby nebylo víno narůžovělé barvy.


Zraje poněkud dříve než Rulandské bílé a mívá méně kyselin.
Víno se prodává nejen jako víno odrůdové, ale často se užívá do směsí pro výrobu vín známkových, a to nejen bílých, ale i červených. V Bádensku se směs vín Burgundského modrého a Rulandského nazývá Rotling.

Rozšíření odrůdy:

Země původu:
Francie - burgundy. Vznikla pupenovou mutací z odrůdy Burgundské modré.
Jiná jména Pinot gris


Produkt: víno
Charakteristika:
Víno zlatožluté barvy s neutrální vůní. Vyšší obsah kyselin se stářím klesá a podporuje harmoničnost a extrktivnost. Vína jsou plná, neutrální, zlatavé barvy a často i se zbytkovým přírodním cukrem. Predikátní partie jsou charakteristické jemností a vyšším obsahem zbytkového cukru.

Při vysoké cukernatosti hroznů dosahují vína vynikající jakosti. Víno má pak vůni a chuť po čerstvém chlebu.


Gastronomické využití:
Vhodné k drůbeži, rybám a plným polévkám. Ke komplikovanějším úpravám se smetanovými omáčkami. Vhodné k polotvrdým, polotuhým a měkkým sýrům s mytou kůrou. Predikátní partie se podávají ke sladkým pokrmům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:47 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Vinobraní
Degustace vín
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Víno a vinařství
  Vinařská turistika
Vinařská oblast Morava
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Svaz moravských vinařů
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba