KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKI POLSKI FRANCAIS DEUTSCH ENGLISH ČESKY
MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 

Frankovka

Frankovka

Charakteristika odrůdy:
Modrá odrůda
Odolná odrůda se silným vzrůstem, ohrožena sprchnutím a v čase rašení, v květnu, také mrazem. Je méně náchylná na Bortritis. List je velký,tmavě zelený, téměř bezcípý. Hrozen středně velký, bobule nejsou těsně při sobě, tmavě modré, kulaté.

Země původu: Rakousko
Stará rakouská odrůda, známá od 18.století (Robert Schlumberger, Bad Vöslau/Österreich verbreitet). Od roku 1840 i v Německu

Rozšíření:
Rakousko (2.700 ha), Česká republika (1.450 ha), Německo (800 ha), Itálie (200 ha), trochu v Maďarsku a Chorvatsku.

Jiné názvy:
Limberger (DE); Blaufränkisch (Rakousko); Crna Frankovka (Chor); Kekfrankos (HU); Frankonia (IT).


Produkt: víno
Hluboce červené, podtržené kyselinkami, bohaté na tanin, dlouhá trvanlivost. Víno plné rubínové barvy, s krásnou a typickou odrůdovou vůní. V chuti je plné a jeho tvrdost časem přechází do vynikajících harmonických odstínů. Třísloviny zajišťují náznak drsnosti.
Dobré ročníky je vhodné archivovat.

Gastronomické využití:
Víno je vhodné k tmavým masům výraznější chuti, zvěřině a chuťově výrazným pokrmům. Dále se podává ke kořeněným pokrmům, aromatickým sýrům, měkkým sýrům s matou kůrou a tvrdým sýrům. Doporučujeme k různým úpravám těstovin.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:08 hodin
Copyright 1998-2019 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Vinobraní
Degustace vín
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Víno a vinařství
  Vinařská turistika
Vinařská oblast Morava
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Svaz moravských vinařů
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba