KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Velkopavlovická vinařská stezka [ Cyklotrasa ]

Na kole za sluncem a mezi vinicemi
Jednou z deseti tras, které Nadace Partnerství na jihu Moravy vyznačila, je Velkopavlovická vinařská stezka. Na žlutých kovových tabulkách běžně lemujících tuzemské cyklistické trasy, jsou ty vinařské doplněny navíc vlastním logem. Velkopavlovická je značena modře.
Velkopavlovický cyklistický okruh měří stodevět kilometrů, je druhý nejdelší v celé síti vinařských stezek. Je určen pro mírně zdatné cyklisty, nabízí krátké i delší trasy a středně náročkná stoupání. Ze severu je stezka lehce dostupná ze Židlochovic a její nejižnější část prochází až k okraji zámeckého parku v Lednici, u Janova hradu.
V severní části vede trasa prudce zvlněnou krajinou kolem Klobouk u Brna, prochází vinicemi ve svazích na Hustopečsku a kolem Novomlýnských nádrží vede dál do klidné krajiny Podyjí, k památkám a zahradám Lednicko-valtického areálu.
Stezka nabízí nádherné výhledy do malebné vinařské krajiny. Nabízí cyklistům opravdu do nejlepší na jih od Brna, která projekt stezek spulu s vinařskými obcemi uvádí do života. Výhledy do kaje musí ale cyklisté zaplatit stoupáním do mnoha krátkých kopců. Za odměnu se budete kochat vinicemi v jižních svazích Ždánického lesa a obrazy vinařských vesnic pod nimi.

Žluté tabulky s modrým logem tvoří na území Velkopavlovické vinařské oblasti dva okruhy. Od Brna se na stezku dá n apojit v Židlochovicích. Pod svahy Židlochovického výhonu souběžně s řekou Svratkou míří stezka do Nosislavi a v Křepicích se již rozdvojuje na malý severní a velký jižní okruh.
Malý okruh začíná u Křepic výškovým rekordem celé trasy: mezi Křepicemi a Nikolčicemi vystoupá trasa až na 381 metrů nad mořem. Stejně prudce s mírným zvlněním pak klesá do Šitbořic a po stoupání o 50 metrů výše dorazí do Borkovan.
Terén se dalších patnáct kilometrů svažuje přes obce Velké Hostěrádky, Bohumilice a Krumvíř až do Brumovic. Malý okruh po modré pak pokračuje mírným stoupáním přes Morkůvky a Boleradice do Divák.
Velký okruh Velkopavlovické vinařské oblasti vede z Křepic na jih, přes stometrové převýšení a dvaktrát takové klesání do Velkých Němcič a Uherčic. 'Dál pokračuje opět nahoru, kolem jedné zmnoha krásných vyhlídek na kopci Žebrák do Starovic a Hustopečí,' popisuje trasu Flamik. Do jižně položených Šakvic pak vede stezka po nezpevněné polní cestě. Z Šakvic dál pokračuje pohodlnou asfaltovou cestou až do obce Zaječí, s farním kamenným kostelem sv. Jana Křtitele z roku 1508 na kopci. Ze Zaječí pokračuje velký okruh do Přítluk a Rakvic a dvacetikilometrovým ideálním úsekem po rovině do Podivína a Velkých Bílovic. Odtud se potom trasa vine zpátky do kopečků, aby přes Vrbici a Kobilí zamířila ke společnému bodu s malým okruhem mezi Brumovicemi a Krumvíří.

Zajímavá místa Velkopavlovické vinařské stezky

Boleradice
Dominantou obce je kostel sv. Jana Křtitele, postavený na románských základech. Obec je známá především svým ochotnickým divadelním souborem. Většina zdejších vinných sklepů je pod rodinnými domy. Převážná část sklepů byla postavena v šedesátých letech, nechybí jim však atmosféra, vinaři sdílí společný prostor před sklepy.

Hustopeče
Jsou regionálním centrem s řadou zachovalých objektů ze 17. až 19. století, historicky jedno z nejvýznamnějších vinařských měst na Moravě. Dominantou je moderní stavba římskokatolického kostela na náměstí. Hustopoeče nabízí řadu stravovacích i ubytovacích možností. Nekolik vinařských rodin nabízí své sklíky k posezení u dobrých vín.

Kobylí
Zdejší fara patří k nejstarším na okrese. Členy klubu historie byl v obci nasbírán bohatý národopisný materiál, který byl v roce 1997 instalován v místním muzeu, ve staré budově školy. Dominantní oblast červených vín.

Vrbice
Kopec Stráž, z kterého je za jasných nocí vidět až do vídeňského Prátru, je z moravských slepenců. Je místem v minulosti využívaným ke stavbě obydlí, podzemních )krytů a chodeb (lochů), ze kterých jsou dnes vinné sklepy. Jsou uspořádány ve třech patrech nad sebou, malebně působí i jejich fasázdy z lomového kamene.

Velké Bílovice
Je to největší vinařská obec, připomínaná od roku 1306. V místě je vinotéka a Habánské sklepy.

Přítluky
Farní kostel s gotickými rysy, archeologické nálezy. Vinice zde mívali měšťané z Brna i klášter velehradský a žďárský. Je tady přes 180 hekratů vinic na sprašových půdách s význačnou jakostí nejlepší moravské odrůdy Veltlínské zelené.


Parametry trasy
Velkopavlovická vinařská stezka je dlouhá 109 km.
Nejnižší bod (160 m.n.m) je v Rakvicích a nejvyšší (380 m.n.m.) nad Nikolčicemi.
Stezka vede do jednatřiceti vinařských obcí.

Nástupní místa
Z Brna mohou zdratní cyklisté využít cyklistickou stezku Brno - Vídeň, která vede z velké části po vyčleněných cyklostezkách až do Židlochovic. Odtud zadní ulicí do Křepic (tato spojující trasa, dlouhá 14 km, zatím není vyznačena tabulkami s logem vinařských stezek).
Ideálním nástupním místem na železniční trati Brno - Břeclav jsou Šakvice, Rakvice a Podivín. Pro obdivovatele místních železničních tratí je výhodné vystoupit v zaječí a přestoupit na lokálku směr Hodonín. Trať se klikatí zvlněnou krajinou a na několika místech míjí řady malých sklepů. Vystoupit lze na místech Velké Pavlovice zastávka, Bořetice, Kobylí nebo Brumovice.

Na co dát pozor
Kvůli vyšši frekvenci dopravy je potřebné zvýšit pozornost na modré značce na silnici 422 z Podivína směrem do Lednice a při průjezdu Velkými Bílovicemi, na silnici 421 z Kobylí směrem na Terezín a na silnici 380 v úseku Krumvíř-Kašnice.
Obtížně sjízdný povrch je mezi Hustopečemi a Šakvicemi, z Hustopečí na Starovičky a mezi Borkovany a Šitbořicemi.

Značení
Velkopavlovická trasa je značena žlutými kovovými tabulkami s modrým logem vinařské stezky. V případě souběhu se značenou cyklotrasou je uvedeno její číslo. Informační směrovky s ppiktogramy upozorní na zajímavosti a služby v blízkosti trasy.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 276 org. 2, 06.12.2008 v 18:02 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Vinobraní
Degustace vín
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Víno a vinařství
  Vinařská turistika
Vinařská oblast Morava
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Svaz moravských vinařů
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba