KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

31 Moravský kras a okolí [ Turistická oblast ]

MORAVSKÝ KRAS RÁJEC - JESTŘEBÍ PROPAST  MACOCHA HRAD BOSKOVICE PUNKEVNÍ JESKYNĚ MUZEUM BLANSKA STARÁ HUŤ, ADAMOV VELKÉ OPATOVICE VĚTRNÝ MLÝN, RUDICE ŽIDOVSKÉ PAMÁTKY, BOSKOVICE KUNŠTÁT, RUDKA KUNŠTÁT, RUDKA VELKÉ OPATOVICE STARÁ HUŤ, ADAMOV RÁJEC - JESTŘEBÍ PROPAST  MACOCHA PUNKEVNÍ JESKYNĚ MORAVSKÝ KRAS VĚTRNÝ MLÝN, RUDICE MUZEUM BLANSKA ŽIDOVSKÉ PAMÁTKY, BOSKOVICE HRAD BOSKOVICE Moravský kras a okolí
...po železných cestách...
Romantická krasová oblast s nádhernou přírodou a více než tisícovkou jeskyní svádí k objevování křehké krásy podzemního světa a ponorných řek. Značené turistické cesty se vinou přes rozkvetlé louky i skalnatá údolí, kolem Jedovnických rybníků, větrných mlýnů i železářských hutí v Josefovském údolí, ve stínu starobylých hradů i kolem rozkvetlých zahrad půvabných zámků. Příjemné a zdravé přírodní prostředí je ideální pro pobyt a sporty ve volné přírodě - pěší a lyžařskou turistiku, rybolov, koupání, cykloturistiku, horolezectví nebo jízdy na koni. K návštěvě zvou čtyři proslulé jeskyně, objevíte tu překrásné barokní kostely věhlasných architektů v Křtinách a Sloupu, na stezkách železa můžete poznat, že v téhle oblasti se už od středověku vše točí kolem železa a jeho zpracování. V renesančním zámečku v Blansku odhalíte zajímavou historii zdejších hutí a s překvapením zjistíte, co všechno se dá vyrobit ze zdánlivě obyčejného železa.

- Blansko - městské muzeum se stálými expozicemi historie města, Moravského krasu a umělecké litiny. Bývalá huť Klamovka - technická památka, výstavní a prodejní síň blanenské umělecké litiny.
- Boskovice - městská památková zóna se zachovalým ghettem a synagogou. Empírový zámek se zahradami, romantická zřícenina Boskovického hradu, nádherný výhled do okolí. Westernové městečko s kulturním programem.
- Huť Františka - nejstarší dochovaná huť ve střední Evropě a vůbec první technická rezervace České republiky (1971) z 18. století. Expozice železářství, na volném prostranství muzeum železářských pecí. Naučná stezka.
- Křtiny - jedna z nejkrásnějších církevních staveb České republiky, monumentální poutní areál s kostelem Jména Panny Marie, kaplí sv. Anny a ambitem, dílo architekta G. Santiniho. Chrám na půdorysu řeckého kříže, jehož střed a konce ramen tvoří centra vzájemně se prolínajících kruhových částí.
- Lysice- zámek se stylovými interiéry a bohatými sbírkami nábytku, porcelánu, obrazů a zbraní. Francouzská zahrada s originální sloupovou kolonádou, soubor ručně malovaných střeleckých terčů, expozice historických hraček.
- Rájec nad Svitavou- šlechtické sídlo inspirované architekturou doby Ludvíka XVI., čestný dvůr s francouzskou zahradou, v okolí anglický park. Salmovská obrazárna, sbírka manýristických křišťálových pohárů a empírová knihovna.
- Rudice - stylově opravený větrný mlýn z 19. století, v interiérech muzeum obce a expozice moravských větrných mlýnů. U mlýna geopark s ukázkami hornin Moravského krasu, nedaleko přírodní zajímavost - Rudické propadání.
- Rudka u Kunštátu- umělá jeskyně Blanických rytířů s jezdeckou sochou sv. Václava a blanickými rytíři, dílo místního umělce S. Rolínka. V okolní lesopark se sochařskou výzdobou, nad jeskyní na kopci Milenka stojí Burianova rozhledna.
- Punkevní jeskyně a propast Macocha - nejnavštěvovanější jeskyně Moravského krasu s bohatou krápníkovou výzdobou, trasa vede po dně 140 m hluboké propasti Macocha. Projížďka na loďkách po vodách podzemní říčky Punkvy. Lanovka k hornímu okraji propasti, vyhlídkové můstky.
- Kateřinská jeskyně, Sloupsko-šoušůvské jeskyně a jeskyně Balcarka - další zpřístupněné podzemní prostory Moravského krasu, jedinečná krápníková výzdoba, cenná archeologická naleziště, naučné stezky a expozice.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 24.03.2005 v 10:00 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Vinobraní
Degustace vín
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Víno a vinařství
  Vinařská turistika
Vinařská oblast Morava
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Svaz moravských vinařů
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba